Denge Rehabilitasyonu
Genel olarak “baş dönmesi ve denge bozukluğu” olarak bilinen “vertigo” aslında altta yatan birçok nedene bağlı olarak yaşanabilen bir semptomdur. İlaçlarla tedavi edilemeyen, kronik hale gelen, nedeni bilinmeyen vertigonun, beyinde denge algısının yeniden modüle edildiği “Vestibüler rehabilitasyon” yani denge rehabilitasyonu yöntemiyle tedavi edilebilir.
Basit ve kısa süreli baş dönmesi ataklarından, kişinin gündelik hayatına devam etmesine engel olacak kadar farklı şiddette olabilir. Halk arasında kulaktaki kristallerin oynamasına bağlı pozisyonel vertigodan, kansızlığa, B12 vitamin eksikliğinden beyin tümörlerine kadar birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.
Vestibüler rehabilitasyon, dengeyi geliştirmek ve baş dönmesi ile ilgili sorunları azaltmak için çalışan egzersiz tabanlı bir programdır. Vestibüler rehabilitasyon denge tedavisidir. Daha az baş dönmesi ve dengenizi korumanıza yardımcı olacak egzersizler öğretir. Germe ve güçlenme üzerine çalışabilirsiniz. Dengenizi koruyabilmeniz için gözlerinizi odaklamayı öğrenmeniz gerekebilir. Ya da baş dönmesi yaşamadan kafanızı döndürmeyi veya hareket ettirmenin yollarını öğrenebilirsiniz.
Denge tedavisi için odyolog, işitmenizi test edecek ve kulağınızın parçalarının nasıl çalıştığına bakacaktır. Bu bilgiler neden başınız döndüğünü anlamanıza yardımcı olabilir. Odyolog, kulağınızın nasıl çalıştığını ve baş dönmesine neden olan şeyi anlamanıza yardımcı olabilir. Bununla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak, tedavi konusunda kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Vestibüler Rehabilitasyondan Kimler Yararlanır?
Genellikle vestibüler rehabilitasyon tedavisi için sevk edilen hastalar, baş dönmesi, dengesizlik, vertigo, Meniere sendromu, iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) , boyuna bağlı baş dönmesi ve migren teşhisi konulan hastalardır . Diğer adaylar inme veya beyin hasarı geçiren veya sıklıkla düşen hastalardır .
Vestibüler rehabilitasyonda yardımcı olabilecek yaygın semptomlar şunlardır:
- Baş hareketleri ile baş dönmesi veya bulanık görme
- Boyun gerginliği, sertlik ve / veya ağrı
- Dengesizlik veya yürürken nesnelere tutunma ihtiyacı
- Baş ağrısı
- Sık düşme
- Genelleştirilmiş baş dönmesi, sersemlik duyguları